Kasia R.: Príbeh, ktorý píše život

30.12.2020
·
Nina Menkynová

Som Poľka. Slovensko sa postupne stalo mojim domovom. Menila som Varšavu za Prahu a Prahu za Bratislavu a Viedeň. Zvyknúť si na život stále v inom meste bola pre mňa výzva. Ale láska je láska :)

Zmena bola náročná aj kvôli môjmu boju so zákernou chorobou (na mojom obraze hore som ju namaľovala). Nikto nemá na život recept. V chorobe vlastne človek ‪ostáva‬ sám. Dostať telo do plného pohybu po množstve náročných operácií bola veľká výzva. 

Vždy som túžila byť mamou! Vysporiadanie sa s nenaplnenou túžbou po detičkách bolo tak ťažké pre srdce a dušu! Telo sa mi síce fyzicky rýchlo zotavilo po operáciách, ale moje srdce nie. Už som vedela, čo to znamená mať zlomené srdce...

Yoga je jednou z dôležitých ciest (okrem mojej lásky k tancu a maľovaniu), ktorá ma vedie k rovnováhe. Posun v asanach - síce neviditeľný okom, ale postupný a citeľný - vrátil môjmu telu flexibilitu.

Sama neviem, či je to vďaka jednej z Nininých vychýrených hlášok o “sile v pätách” ;)!

Krok za krokom som si rozširovala celé to svoje “pokrčenie sa”, v ktorom som bola na začiatku a ktoré som veru cítila aj vnútri. Úzkosť v hrudníku ustúpila a zrazu som sa vedela nadýchnuť. Naplno! Vďaka, Nina, za tvoje nekonečné sústredenie sa na detaily našich pohybov! A začala som s otvoreným srdcom postupne prijímať to, čo prináša a neprináša život. Že až príliš často píše iné príbehy, než ako by sme chceli.

Vďaka objaveniu vnútornej sily a dôvery vo svoje telo aj vďaka terapiám s Ninou som to dokázala. Moja rozlúčka s celou trojicou našich nenarodených detí prišla v tichosti adventu. V čase, keď celý kresťanský svet očakáva narodenie toho jediného dieťatka, ja som tým svojim hovorila “zbohom”.

Povedať trom dušičkám “mám vás rada, ste voľné” nie je vôbec jednoduché. Napriek tomu, že tento svet nevideli, žijú v mojom srdci navždy.

Koniec koncov – som mama!

- Written by Kasia 💙


Cvičievame všetci spolu v šere na podložkách. V rytme JEDNÉHO dychu, v snahe o podobný pohyb. Možno chvíľami pôsobíme ako JEDEN človek. ZA tým “JEDNÝM” sa však ukrýva toľko príbehov, toľko ciest!

Som si istá, že YOGA PREBÚDZA ÚCTU K ODLIŠNOSTI. S láskou túto hodnotu chytám a oslovujem. A opíšem príbeh ešte inak.

KASIA.

Mladá žena, cudzinka - múdra, milá, krásna. Učí sa novú reč, zvyká si na iné kultúry. Ľúbi. Verí v lásku. Verí v rodinu.

Nakoniec však žiaľ v tom nemocničnom prostredí trávi priveľa času, náročné zákroky, veľa bolesti.

V nádeji po zmene a túžbe po dieťatku vystavuje svoje telo námahe, fyzickej i psychickej. Občas sa so životom nedá zmieriť!

Yoga, maľovanie, tanec, láska, tvrdá práca na sebe? Alebo všetko dokopy! Prijať svoju cestu NIE sú ľahko vyslovené slová..

KAŚKA je živý dôkaz ženskej sily. Príbeh nemá chcený happy-end. Má však ešte VIAC! Pokoru, bezpodmienečnú lásku, vieru aj v nehmotné bytie, v energiu, ktorá nás presahuje! Veď ktorá žena, ktorej detičky neboli dopriate dokáže tým anjelikom povedať: “Som a budem vždy vaša mama. Leťte tam, kde je vás treba!”..!?

🙏🏻 Nesmierna vďaka za to, že ja, naša spoločná terapeutická práca s Kasiou a následne aj yoga možu byť hrdí sprievodcovia tejto cesty! 🙏🏻


- Written by Nina 💙