VÍKENDOVÉ ČÍTANIE: O úzkosti

30.4.2023
·
Nina Menkynová

🤍VÍKENDOVÉ ČÍTANIE🤍

🕊️Úzkosť je od slova úzky.

V úzkom priestore sa nič nemá dobre. Rast sa deje v priestore a vo svetle🕊️EMÓCIE a DYCH

Rada pozorujem VLNY. Tie oceánske tu sú vysoké, divé, sprevádzané silnými zvukmi až hučaním. Ich pohyby sú oveľa zložitejšie, než vyzerajú.Neplynú hladko, naopak, odohráva sa tam zaujímavá silová bitka.Kým prílivová vlna naberá na sile a mocnie, druhá je silou odlivu ťahaná do oceánu späť. Na malú chvíľu začne ich vzájomný boj.Pripomenulo mi to našu ľudskú EMOČNOSŤ.

Keď k nám pristúpi akákoľvek silná emócia (napríklad radosť), vezieme sa na nej. Takmer až bezmocne podliehame jej sile. A ona naberá obrátky.Prečo je tomu tak?Práve tento moment je príkladom toho boja vĺn – odchádzajúcej a prichádzajúcej.Ak sme v silnej emócii, tá máva zvyčajne nad nami MOC. Nechceme sa jej pustiť. Nechceme dovoliť, aby bola čímsi nahradená.Dokonca ani ťaživé emócie ako smútok, vinu, krivdy nepúšťame radi. A to je celkom náročné si priznať.

Čo teda môžeme robiť, aby nás naše emócie nevlastnili?

* Nechať každú emóciu prejsť svojou nevyhnutnou krivkou. Nepotláčať žiadnu z nich, nevytesňovať. Naopak, UZNAŤ každú, aby nemuseli o svoju pozornosť bojovať.

* Nepostaviť sa však do jej stredu, aby nás zaplavila. Vkročiť bokom, do pozorovateľa – pomenovať ju, zadefinovať, ohraničiť. Povedať si: „Teraz je to takto a za chvíľu to bude inak!“ Už len táto veta má schopnosť ju oslabiť, zobrať jej trošku váhy.* Ukotvovať sa vo svojom strede, nestať sa hračkou vo vlnách.Ako?

* Dychom, sústredením sa na každý nádych a vydýchnutie.

* Otváraním hrude, bedier, vytváraním priestoru v tele. Úzkosť je od slova úzky. V úzkom priestore sa nič nemá dobre. Rast sa deje v priestore a vo svetle.

* Vykročením naberáme silu. Naša vzpriamenosť silu dokáže niesť. Vystrime sa. Pozrime vyššie, než je rovina našich očí.

* Precíťme vďačnosť. Za všetko, čo sa nám deje. Aj za to ťaživé. Je to totiž vždy priestor pre náš posun, našu cestu.

* Buďme k sebe láskaví. Buďme k svetu LÁSKAVÍ.

Písané s láskou, nina🤍