Zamyslenie sa : o yoge

30.4.2023
·
Nina Menkynová

🤍Víkendové ZAMYSLENIE SA🤍….. o yoge……..

Kedykoľvek píšem o yoge, píšem onej ako o idylickom svete plnom lásky a zázrakov. Ako o svete, v ktorom nie sú odpory, hnev, závisť, kritika - teda emócie, s ktorými sa spája ťažká, útočná či ničiaca energia. Aj yoga je však “len” svet ľudský.

A k nám ľuďom aj toto celé menej pekné proste patrí. Či sa nám to páči či nie. Môj pohľad na bytie je taký, že to, čo nás tu na zemi naozaj učí a posúva, sú medziľudské VZŤAHY. Myslím, že v odľahnej jaskyni, či na osamelej púšti sa nikto osvieteným nestal😜.Avšak priestor yogy v yogovej komunite je ľudmi vymyslený a nastavený systém, živý otvorený priestor. Priestor, v ktorom je ÁNO aj NIE. V ktorom existuje tak prijatie, ako aj odmietnutie, ohováranie či súdenie.Yoga učí vnútornej morálke a etike. Učí nás nerobiť si úsudky, fixné presvedčenia, súdy či závery. Učí s úctou prijímať, že aj to, čo sa nám nepáči, je súčasťou celku. A že ten, ktorý nám navonok ubližuje, nás vlastne posúva a učí.V celosvetovo-známej meditačnej technike “Loving kindness” máme lásku a zdravie priať okrem blízkeho človeka aj svojmu “ne-priateľovi”.Veľa ľudí to vníma ako čosi zvláštne a nechce sa im tam. Iní yogíni konštatujú, že “ne-priateľa” ani nemajú.Yoga v tomto hovorí (môže to znieť paradoxne…): “Nájdi si svojho nepriateľa. Málokto v živote ťa totiž dokáže toľko v živote naučiť ako práve on.

”VĎAČNOSŤ je široký pojem. Obsiahnuť by mala nielen to, čo je zjavné, svetlé a jasné. Nech možno odvážne obsiahne práve naše zákutia, tiene, temnejšie priestory aj tiemenej pekné miesta v nás!Máme ich totiž každý..Už aj Majster Eckhart hovoril: “Každý z nás má v sebe tajomný kút, kam nevidí ani Boh”. S touto myšlienkou dnes ďakujem za všetko ľudské.. Za našu “človečinu”, ozajstnosť a záujem vnímať v celistvosti. Seba aj iných.A ĎAKUJEM najmä za našu schopnosť toto celé uznať. Dať tomu miesto. Lebo až s pomenovaným dokážeme tak naozaj pracovať a meniť to..⚡️Zlo málokedy vychádza z čohosi uznaného a pomenovaného. Ozajstné zlo sa ukrýva v neuznaní zraniteľnosti, slabosti alebo ne-sily.

⚡️Písané s láskou, nina🤍